byg i træ i 2024!

Kontakt os på kontoret i København for en uforpligtende snak om dit projekt og hvordan vi kan hjælpe dig med at realisere det.

 
 

Savskåret træ

nossa casa

London Atelier Architects

Gulvbjælker

Væg-søjler

Limtræ

(Lim-lamineret tømmer)

lutheran college

Takeo Muraji Laboratory

Lange bjælker

Brede søjler

CLT

(Kryds-lamineret tømmer)

clt box

project

MAD Atelier

Etagedæk

Vægge

Krydsfiner

wall behavior

Miya Akiko

Gulvplader

Vægplader

LVL

(Lamineret finertømmer)

memorial museum

Takamiya + Koubo

Høje bjælker

Væg-søjler

OSB

(Orienteret spånplade)

wall house

Miya Akiko

Gulvplader

Vægplader

 

 

Erik Martiny

Arkitekt

Alan Burden

Konstruktions-ingeniør

 

SE København har designet en stor mængde bygninger hvis primære konstruktion består af træ. Herover kan ses de 6 mest typiske formater og projekteksempler hvor de er brugt.

Ønsker du et bygge hus med et minimalt klima-aftryk er en trækonstruktion et godt sted at starte.

Kontakt os gerne for at høre hvordan vi kan hjælpe dig og vi sammen kan bidrage til fremtidens lavemissions-byggeri.

Læs mere om byggerådgivning og hvordan vores arkitekter kan hjælpe dig med et skitseprojekt.

Se også vores video-introduktion om brugen af trækonstruktioner i byggeri her

 

Træbyggeri i 2024 og i fremtiden

Træ er et fantastisk byggemateriale. Af gode grunde er det et af de ældste materialer der er gjort brug af i arkitektur og konstruktioner fra de tidligste tider. Træ er selvsagt en naturlig ressource som kan 'høstes', tilskæres og derefter benyttes i bygninger.

Tænker man generelt på hvilke naturlige materialer der stadig bruges i konstruktioner er træ nok det mest benyttede, i hvert fald i sin naturlige, 'rene' form. På en andenplads vil vi nok se sten, men sten behøver ganske megen bearbejdning, i forhold til træ, for at kunne bruges til konstruktioner. Materialer såsom stampet jord og ler vinder også stadigt mere frem, og selvom de kræver et stort arbejde på byggepladsen og meget omhyggeligt designarbejde, er de, som råmaterialer betragtet, nok de mest tilgængelige og dermed meget lidt belastende for kloden.

Selvfølgelig kan man sige at alle materialer er naturlige i den forstand at de består af atomer og grundstoffer. Dog er bearbejdning og fremstilling af materialer såsom stål og beton et endnu mere komplekst foretagende som også kræver store mængder energi, og følgende CO2 udledning, før de vil kunne benyttes.

Generelt kan man regne med at jo større produktionsindsats der er i forbindelse med at fremstille et færdigt materiale, jo større udledning af drivhusgasser og dermed klimabelastning vil man se i den forbindelse. For at tage hånd om en forestående klima-krise behøves derfor materialer der i hele deres livscyklus udleder færre drivhusgasser. I dette indregnes også materialets videre skæbne efter bygningens levetid og hvordan det kan bortskaffes eller genbruges på meningsfulde måder, der ikke bidrager væsentligt til udledningen.

Træ har den fordel at det relativt nemt kan skilles fra konstruktion og bruges på ny i en anden, og om nødvendigt kan det skæres i nye former eller indgå i træ-formater som finér eller spåner. Igen er disse processer relativt enkle og kræver kun let arbejde hvis udledning ikke bidrager meget til en ellers cirkulær behandling af råvaren.

Derudover har træ, og andre biologiske materialer, den egenskab at de opfanger og fikserer CO2 mens de vokser. Altså vil man i analyser kunne sige at trækonstruktioner rent faktisk hjælper til at binde en mængde kulstof fra atmosfæren og fastholder det, så længe materialerne ikke blot afbrændes ved en bygnings endte levetid.

Alt i alt er træ et af de bedste bud på et konstruktionsmateriale vi endnu kender til, når det kommer til at møde kravene om en mindre CO2-udledning fremover.